درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-13  |  2024-05-02  |  بروز شده در: 1403/02/12 - 13:50:5 FA | AR | PS | EN
بازداشت 41 تن به اتهام همکاری با داعش در ترکیه            آیا در تولیدات ناخالص زراعتی به خودکفایی رسیده‌ ایم؟             کمک 20 میلیون یوریی اروپا و سوییس و به افغانستان            امضا قرارداد‌های صادراتی میان افغانستان و ازبکستان             ورود ۹۲ تُن محموله طبی به افغانستان            معترضان به جنگ غزه سخنرانی وزیر دفاع امریکا را قطع کردند            سفر قریب‌الوقوع مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران             حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟            حمله اسرائیل به رفح یک فاجعه انسانی است            ممنوعیت واردات اورانیوم روسیه به امریکا            داعش مسئولیت حمله در هرات را بر عهده گرفت             گفتگوی حامدکرزی با کاردار سفارت هند            اجازه تخریب وحدت ملی در افغانستان را به کسی نمی‌دهیم            کار صعود رئال و مونیخ به فاینل، در بازی برگشت مشخص می شود            محکومیت حمله بر نمازگزاران شیعه در هرات ازسوی یوناما            






تاریخ نشر: 1399/02/07 - 13:38:0
تعداد بازدید: 968
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سهم زنان در چرخه اقتصاد افغانستان

مانند بسیاری از کشورها بعد از انقلاب صنعتی، در فرهنگ جدید اقتصادی و اجتماعی افغانستان نیز موضوع معرفی و تفکیک فعالیت‌های تولیدی و سهم گیری زنان در فعالیت‌های مولد اقتصادی موردتوجه قرار نگرفته است.

مانند بسیاری از کشورها بعد از انقلاب صنعتی، در فرهنگ جدید اقتصادی و اجتماعی افغانستان نیز موضوع معرفی و تفکیک فعالیت‌های تولیدی و سهم گیری زنان در فعالیت‌های مولد اقتصادی موردتوجه قرار نگرفته است. در همین زمان، هنجارهای اجتماعی و فرهنگی مختص افغانستان، شرایط زندگی زنان و دختران این کشور را نیز متأثر ساخته است. این هنجارها غالباً مخلوط نامتجانسی از قوانین شرعی، عُرف و فرهنگ مردم و اقوام مختلف این کشور می‌باشند.

دهه گذشته تغییرات زیادی را برای افغانستان به ارمغان آورده که بخشی از آن‌ها امیدوارکننده و بخشی هم پُر از چالش‌ها می‌باشند. زنان و دختران افغان به پیشرفت‌های مانند افزایش دسترسی به فرصت‌ها و انتخاب‌های شغلی و غیره دست‌یافته‌اند. اما این پیشرفت‌ها هنوز هم کافی نبوده و حتی حفظ این پیشرفت‌های محدود نیز با چالش مواجه می‌باشند. در سال 2010 میلادی، اداره سازمان ملل متحد برای تساوی جنسیت و توانمندسازی زنان[1] از ایجاد و تهیه استراتژی حقوق و مصونیت اقتصادی زنان حمایت نمود. هدف این استراتژی تقویت چارچوب‌های مختلف داخلی و بین‌المللی که دولت افغانستان بر اساس آن متضمن حقوق اقتصادی زنان شده، است ] واحد تحقیق و ارزیابی افغانستان،2013].

نگاهی به وضعیت کار زنان در افغانستان

عاید سرانه افغانستان از 426 دالر آمریکایی در سال 2009 میلادی به 505 دالر در سال 2010 و به 629 دالر در سال 2015 افزایش‌یافته است[2]. ارقام منتشرشده‌ی سال‌های 2007 و 2008 میلادی نشان می‌دهد که نرخ مشارکت زنان در نیروی کار 47 درصد بوده که تقریباً 95 درصد آنان در شغل‌های آسیب‌پذیر و 78 درصد آن در فعالیت‌های اقتصادی خانوادگی و بدون معاش، مشغول کار بوده‌اند.[3]

همگان به‌طور گسترده به این باوراند که اشتراک زنان در فعالیت‌های اقتصاد، بخش مهم حقوق زنان و بخشی از روند رشد اقتصادی کشور هست. افغانستان از سال 2004 میلادی به اقتصاد بازار آزاد روی آورده است[4]. گسترش روابط اقتصادی افغانستان با اقتصاد دنیا به این معنی است که سهم زنان باید در بازار کار سه برابرافزایش یابد[5]. زنان معمولاً در فعالیت‌های اقتصادی کوچک که توسط منابع محدود حمایت می‌شوند، مشغول بوده اما به امکانات پس‌انداز دسترسی ندارند و در برابر خطرات آسیب‌پذیر باقی‌مانده‌اند.

چرا جهش در مشارکت زنان اتفاق نیفتاد؟

بنابر هنجارهای اجتماعی و فرهنگی در افغانستان یعنی به خاطر حفظ احترام به خانواده، هر آنچه توسط زنان تولیدشده و یا مشترکا توسط زنان و مردان تولید می‌شوند، تنها توسط مردان به بازارها برای فروش منتقل می‌شوند و درواقع زنان مستقیماً به آن بازارها دسترسی ندارند. ازآنجایی‌که توانمندسازی اقتصادی زنان به طرز دید و آگاهی مردم از نقش جنسیت ارتباط دارد. بنابراین چگونگی و میزان سهم گیری زنان در فعالیت‌های اقتصادی، به اینکه افراد جامعه به نقش جنسیت چطور نگاه می‌کنند، ارتباط دارد.

هم‌زمان با این عامل، ازنظر اجتماعی قوانین سُنتی غالباً می‌توانند مانع شناخت توانایی زنان برای کسب درآمد شود و نقش مردان را به‌عنوان نان‌آوران خانواده و نقش زنان را محدود به خانه کماکان تثبیت نمایند. بنابراین این قوانین می‌توانند جامعه را از پذیرش اشتغال زنان و دسترسی آنان به فعالیت‌های رسمی اقتصادی، بازدارند. فقدان فرصت‌های اشتغال، کمبود تجارب کاری، پرداخت مُزد و معاشات ناچیز، سطح پایین آموزشی و عدم‌حمایت خانواده‌ها از اشتغال زنان در بیرون از محیط خانه، ازجمله عمده‌ترین موانعی است که در برابر راه زنان قرار دارد[6].

از طرف دیگر، افغانستان کشوری است با بیش‌ترین آمار خشونت علیه زنان. هرچند خشونت علیه زنان ریشه‌ها و عوامل مختلف دارد، اما یک عامل اساسی آن، عدم استقلالیت اقتصادی زنان و وابستگی بیش‌ازحد آن‌ها به مردان است. اکثریت زنان افغان، حتی برای زنده ماندن و برآورده ساختن ضروری‌ترین نیازمندی‌های زندگی، به مردان وابسته‌اند. این وابستگی چشم‌گیر، زمینه‌ی انواع مختلف خشونت‌ورزی را علیه زنان فراهم ساخته است. زنان افغانستان، مانند زنان اکثریت کشورهای جهان، به کم‌ترین فرصت‌های اقتصادی دسترسی دارند. دسترسی محدود زنان به فرصت‌های اقتصادی، در کنار سایر فاکتورهای تأثیرگذار دیگر، زمینه را برای انواع مختلف خشونت و محرومیت علیه زنان خلق کرده است.

اصلی ترین موضوع: آموزش زنان

جای تردید نیست که موفقیت اقتصادی و اجتماعی زنان وابسته به سطح آموزش زنان هست. آموزش، علاوه برافزایش قدرت زنان، در کاهش خشونت علیه آن‌ها نیز تأثیرگذار بوده و نظام ارزشی آن‌ها را دگرگون می‌سازد. ارزیابی‌های مختلف نشان می‌دهد که آموزش زنان، استقلالیت اقتصادی آنان را افزایش می‌دهد، میزان باروری را کاهش می‌دهد، درنتیجه میزان مرگ‌ومیر را نیز کاهش داده و وضعیت عمومی زندگی خانوادگی را بهبود می‌بخشد.

بنابراین، برای کاهش خشونت علیه زنان، آموزش و حمایت از مشارکت زنان در فعالیت‌های اقتصادی مسئله محوری هست. آموزش علوم و استقلالیت اقتصادی به زنان قدرت بیش‌تر می‌بخشد و این قدرت، بر نقش‌آفرینی و موفقیت زنان در فرآیندهای تصمیم‌گیری در درون خانواده و اجتماع نیز تأثیر می‌گذارد. استقلالیت اقتصادی زنان، در کنار این‌که برافزایش توانایی نسل بعدی زنان می‌افزاید، خشونت علیه آنان را کاهش می‌دهد و زنان را توانمند بار می‌آورند. در رهایی از محرومیت نسبی، بلکه مناسبات حاکم بر ساختار اجتماعی و سیاسی و تقسیم‌بندی‌های قدرت در خانواده و اجتماع را نیز دگرگون می‌سازد. بنابراین، تمرکز بالای توانمندسازی زنان از طریق آموزش و استقلالیت اقتصادی، باید به‌عنوان محوری‌ترین هدف در استراتژی کاهش خشونت علیه زنان مطرح باشد.

پاورقی:
[1] UN Women

[2]. «شاخص‌های احصایوی در کشور. «اداره مرکزی احصائیه، جمهوری اسلامی افغانستان. دسترسی به وب سایت. http://cso.gov.af

[3]. «سالنامه احصایه مرکزی،2012». اداره مرکزی احصائیه.

[4]. ماده 10 قانون اساسی افغانستان، دسترسی به وب سایت http://www.afghanembassy.com.

[5]. کار برای فامیل و خانواده و دیگر فعالیت‌های درامد زا. بطور نمونه به این گزارش مراجعه نمائید: «آشکار سازی اقتصاد پنهان: تحلیل تاثیرات پالیسی اقتصادی بالای جنسیت»

[6]. دفتر مشورتی سامول هال، » سروی بازار و ارزیابی اقتصادی شهرهای مزار شریف، پلخمری، قندهار و قندز « کابل: دفتر مرسی کور، 2011

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/16414


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟


مکرون در تلاش تبدیل کردن اروپا به قدرت هسته ای مستقل


ادعای حمایت از زنان در کشورهای اسلامی و ضرب‌وشتم زنان در امریکا


بازی کشورهای‌ عربی میان تهران و تل‌ابیب


جزئیات توافق امریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌ابیب چیست؟


آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

برای حفاظت از منافع خود با حکومت طالبان تعامل می کنیم

بازداشت 41 تن به اتهام همکاری با داعش در ترکیه

آیا در تولیدات ناخالص زراعتی به خودکفایی رسیده‌ ایم؟

کمک 20 میلیون یوریی اروپا و سوییس و به افغانستان

امضا قرارداد‌های صادراتی میان افغانستان و ازبکستان

ورود ۹۲ تُن محموله طبی به افغانستان

معترضان به جنگ غزه سخنرانی وزیر دفاع امریکا را قطع کردند

سفر قریب‌الوقوع مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران

حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به چه معناست؟

حمله اسرائیل به رفح یک فاجعه انسانی است

ممنوعیت واردات اورانیوم روسیه به امریکا

داعش مسئولیت حمله در هرات را بر عهده گرفت

گفتگوی حامدکرزی با کاردار سفارت هند

اجازه تخریب وحدت ملی در افغانستان را به کسی نمی‌دهیم

کار صعود رئال و مونیخ به فاینل، در بازی برگشت مشخص می شود

محکومیت حمله بر نمازگزاران شیعه در هرات ازسوی یوناما

زمرد پنجشیر، برای هفدهمین بار از طریق مزایده به فروش رسید

انتقال بیش از ۴۰۰ اثر باستانی از معدن مس عینک به موزیم ملی

با افغان‌های تحصیل یافته معادن کشور را استخراج خواهیم کرد

ایران از تاسیس حصار وموانع درامتداد سرحدات افغانستان و ترکمنستان خبر داد

«ترکیش ایرلاینز» پروازهایش را به افغانستان از سر می‌گیرد

امریکا در تلاش دیکتاتوری دیجیتالی بر جهان است

تیم ملی فوتسال افغانستان در رنکینگ جهانی ۴ پله صعود کرد

واشنگتن باید انتقال تسلیحات به اسرائیل را متوقف کند

ایران برای توسعه مناسبات با افریقای مرکزی ابراز آمادگی کرد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.